Ta przystawka jest tres jolie – urocza i efektowna a ma niewiele składników i jest prosta w przygotowaniu, szczególnie jeśli ptysie kupimy gotowe. Dlatego warto zainwestować w naprawdę najlepszej jakości produkty – soczyste, dojrzałe pomidory, prawdziwe sery i najlepsze oliwki. Wytrawna religieuse z przepisu od Laduree jest idealnym mariażem francuskich celebracji i włoskiej uczciwej soczystej kuchni.
6 klasycznych ciastek ptysiowych + 6 małych na drugi poziom. Przepis na ptysie tu:
Glazura: 3 listki żelatyny, 40 gr ketchupu dobrej jakości (to ważne!)
wnętrze: 500 gr dojrzałych pomidorów, obranych, wypestkowanych, 120 gr mozzarelli di buffala, 120 gr parmezanu, 120 gr czarnych oliwek – wszystkie składniki osączone z nadmiaru wilgoci, drobno posiekane (ale nie zmiażdzone, mają mieć wyczuwalną konstystencję).
bita śmietana – 30 ml ubita z odrobiną soli morskiej, pieprz
łączymy posiekane: sery, oliwki, pomidory z bitą śmietaną pieprzem i solą do smaku.
żelatynę namaczamy, osączamy, podgrzewamy z ketchupem.
napełniamy masą eklerki, glazurujemy i voila.
Warto podać z dobrej jakości oliwą z oliwek i świeżą rukolą.