Eklerki z bitą śmietaną / Eclairs with whipped cream


DSCN0074

Tradycyjny przepis na ciasto ptysiowe do wykorzystania w wersji słodkiej lub wytrawnej (np. tak jak tu).

200 gr mąki pszennej, 100 gr masła, 5 jaj, 250 ml wody, sól

Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli w dużym garnku. Wsyp mąkę i ucieraj na gładką masę. Zdejmij z ognia, lekko ostudź.

Do masy mącznej wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Kiedy uzyskasz gładkie lśniące ciasto wyciśnij eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w 180-200 st. ok 20 minut (15-30 zależnie od rozmiarów).

250 ml śmietanki kremowej 30 % ubij z 1-2 łyżkami cukru pudru.

Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki kremowej i 2 łyżkami rumu.

Napełnij ostudzone eklerki bitą śmietaną, polej czekoladowym sosem.

DSCN0073

The traditional recipe for choux pastry suitable for sweet and savory versions (as in this post).

200 gr of wheat flour, 100 g of butter, 5 eggs, 250 ml of water, salt

Put water with butter and a pinch of salt in a large saucepan and bring it to a boil. Beat in the flour until you get a smooth paste. Remove from heat, allow to cool slightly.

Beat eggs into the flour-paste, one by one, mixing all the time. When you get smooth & shiny dough, form eclairs on baking tray lined with greaseproof  paper (using piping bag).

Bake at 180-200 degrees about 20 minutes (15-30 depending on the size).

250 ml 30% cream beat with 1-2 tablespoons of icing sugar.

dissolve milk chocolate tablet in a water bath with 3 tablespoons of 30 % cream and 2 tablespoons of rum.

Fill cooled eclairs with whipped cream, pour chocolate sauce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s