paella klasyczna weług Gordona Ramsaya/ Gordon Ramsay’s classic paella

oliwa do smażenia, 1 duża posiekana cebula, 1 duża pokrojona czerwona papryka, 3-4 ząbki czosnku cienko pokrojone, 200 gr kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki,  1 łyżeczka wędzonej papryki*, 400 gr mięsa z udek kurczaka, 500 gr ryżu do paelli, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 litr gorącego drobiowego bulionu, odrobina szafranu, 400 gr puszka pomidorów, 24 mule w muszlach, 300 gr krewetek królewskich, 300 gr krążków kalmarów, 400 gr zielonego groszku (może być mrożony), sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 2 cytryny pokrojone w ćwiartki – do serwowania.

*dostępna w M&S lub w Kuchniach Świata

1. Rozgrzewamy oliwę na patelni (najlepiej specjalnej do paelli), dodajemy cebulę i paprykę, podsmażamy ok 3 minut, dodajemy czosnek, chorizo i wędzoną paprykę.

2. Mięso kurczaka kroimy na kawałki takie “na kęs”, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię i obsmażamy kilka minut.

3. Wsypujemy ryż, obsmażamy 3 minuty, wlewamy wino i odparowujemy 5 minut, wlewamy bulion, dodajemy szafran i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

4. Po 10 minutach dorzucamy mule, i krewetki. Gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut (dopóki mule się nie otworzą. Dodajemy kalmary i groszek i gotujemy przez następne kilka minut (ryż powinien już wchłonąć cały płyn).

5. Doprawiamy do smaku.

6. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy na 10 minut, żeby danie “odpoczęło”. Dekorujemy natką i podajemy z cząstkami cytryny.

Przepis pochodzi z książki: Gordon Ramsay’s ultimate cookery course.

Leave a comment