agnolotti di zucca

DSCN1509Klasyczne włoskie pierożki z ciasta na żółtkach. Nadzienie z dyni i ricotty jest delikatne i idealnie dopełnia je bogaty maślany sos z szałwią, świeżo mielonym pieprzem, hojną porcją sera pecorino i kropelką balsamico. Pycha! nadzienie: 60 dag puree z pieczonej dyni (upieczonej do miękkości w piekarniku  – 160 st z termoobiegiem ok 45 minut- z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu), 200 gr ricotty, 25 gr startego sera pecorino, szczypta płatków chili, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku ciasto: 125 gr mąki – najlepiej 00 – typ 550, 7 żółtek, szczypta soli, woda do konstystencji sos: 10 małych listków szałwii, 2 łyżki masła, płatki startego pecorino lub parmezanu oraz ocet balsamiczny do smaku, cząstki cytryny do podania 1. Wszystkie składniki farszu łączymy dokładnie  – możemy zagnieść je widelcem lub zblendować. 2. Ciasto zagniatamy i wałkujemy na bardzo cienko. 3. Agnolotti przygotowujemy tak: https://www.youtube.com/watch?v=Ci_iOMTP-0Q 4. Wrzucamy na dobrze osoloną wrzącą wodę. Gotujemy około 7 minut. 5. Listki szałwii blanszujemy na maśle, takim sosem polewamy agnolotti, dodając płatki sera, fajnaltacz octu i cytrynkę. przepis stąd: http://www.foodrepublic.com/2011/10/18/agnolotti-di-zucca-recipe

Leave a comment