straszny sajgon. strasznie dobry

Ostatnio tylko czekam na dłuższą wolną chwilę, żeby kartka po kartce, przepis po przepisie wykonać wszystkie obłędnie zaprezentowane pozycje z Laduree – słodkie i słone. Codziennie kupuję jedną małą rzecz – element zastawy, ciekawy składnik, którego nigdy wcześniej nie próbowałam. Gromadzę swoje małe królestwo. Na razie jednak mam czas tylko na szybkie gotowanie. Kilka godzin po pracy – wyciskam z nich co się da, żeby jak najintensywniej działać w kuchni. Totalne uzależnienie, ale też totalna frajda. Byłoby miło mieć asystenta od zakupów i ogarniania pierdolnika po gotowaniu, ale w trybie masterchefa i z tym daje rade.

Sajgonki z pakczojem, boczniakami i wołowiną 

1 kapustka pak choi, 2 duże boczniaki, 250 gr mielonej wołowiny, 1 mała czerwona cebulka, 1 duży ząbek czosnku, ok 70 gr makaronu ryżowego ,6 krążków papieru ryżowego, 1 jajko albo 2 żółtka, pieprz, sól,ostra papryka,imbir mielony, suszona kolendra, 1 czubata łyżka tempury (suchej), sos sojowy, olej sezamowy, olej roślinny do smażenia

Kapustkę grubo siekamy, doprawiamy papryką, kolendrą, pieprzem, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z odrobina oleju sezamowego, kiedy zmięknie, posypujemy tempurą i obsmażamy na złoty kolor – krótko na dużym ogniu. Odkładamy.

Na łyżce rozgrzanego oleju szklimy posiekaną cebulkę i czosnek, imbir, dodajemy mięso, kiedy zrobi się szare dodajemy 2 łyżki sos sojowego, obsmażamy. Odkładamy.

Na patelnię, na której smażyliśmy wołowinę wrzucamy posiekane boczniaki. Smażymy na złoto.

Makaron ryżowy wrzucamy do wrzątku na 3 minuty, kiedy spęcznieje odcedzamy, tniemy nożyczkami na ok 2cm.

Mieszamy wszystkie składniki farszu z jajkami.

Ryżowe krążki zwilżamy wodą, tak, żeby można było je zawijać, nakładamy czubatą łyżkę farszu, zawijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smażymy na złoto na rozgrzanym (!!!) oleju roślinnym. Smażymy normalnie, nie w głębokim tłuszczu. Układamy na moment na papierze, który chłonie nadmiar tłuszczu.

10710604_10152577723224998_4898151933465325221_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s