bardzo udany pomysł na kruche ciasto, wybitnie kruche i rozpływające się w ustach
ciastO:
1 szklanka mąk (!aj) – 1/3 mielone migdały, 1/3 mąka ryżowa, 1/3 mąka kukurydziana, 1,5 łyżki ksylitolu w pudrze, 100 gr masła, 1 żółtko, szczypta soli
zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką kukurydzianą, zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy ok 30-60 minut.
Pieczemy ok 15 w 160 st termoobiegu lub 180 stopniach bez termoobiegu
kreM;
250 ml mleka, 3 żółtka, laska wanilii, 55 -60 gr ksylitolu, 20 gr mąki kukurydzianej, szczypta szafranu
Zółtka ubijamy z połową ksylitolu, dodajemy mąkę, łączymy. Mleko podgrzewamy z wanilią i szafranem i resztą ksylitolu. Wlewamy mleko do żółtek, łączymy, podgrzewamy do zgęstnienia na konsystencję budyniu, ciągle mieszając – zajmie to minutę, 2.
Na schłodzone tartaletki wykładamy schłodzony krem i ulubione owoce.
przepis w oparciu o: http://waniliowachmurka.blogspot.com/2015/05/bezglutenowe-tartaletki-z-kremem-i.html