pachnie jak chleb, wygląda jak chleb…

Mój pierwszy chleb na zakwasie jest świetny. Klasyczny, prosty, równiutki, pachnący i bez dodatku drożdży! 
Przepis podaję za Liską,trochę uproszczony w opisie, a o zakwasie opowiem w następnym poście – to naprawdę świetna zabawa i nie jest wcale trudne.
W tym przepisie nie ma drożdży, a zaczyn jest 6-dniowy. Podobno z młodszym zakwasem może być różnie, więc w oryginalnej recepturze znajdziecie 3 g drożdży instant. 
Chleb na zdjęciach zrobiłam z połowy porcji składników, upiekłam w keksówce 22×9.
Chleb pszenno-żytni

Zaczyn:
360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody

1 płaska łyżka soli morskiej (u mnie 1,5)

Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.14 godzin.

Następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie – np. mikserem do połączenia składników

Zostawiamy pod przykryciem na ok.45 minut.

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i otrębami żytnimi.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, otrębami  czy czymś. Pieczemy 15 minut w 230 st. i w 220 jeszcze ok 40 minut. 


Po upieczeniu OD RAZU wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Advertisements

4 thoughts on “pachnie jak chleb, wygląda jak chleb…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s