lato przy dużym stole

Pomysł na letni stół dla przyjaciół: hummus z bobu/sałatka z wędzoną rybą i grillowanymi warzywami, klasyczne ciasto z owocami

   DSCN1328

HUMMUS z BOBU z tego przepisu podałam z olejem z pestek dyni, który ma obłędny kolor głębokiej brunatnej zieleni i niepowtarzalny intensywny smak  – ostatnio używam go jak balsamico – z czym tylko się da!DSCN1326DSCN1332

SAŁATKA z RYBKĄ, mój spontaniczny pomysł na świeżą wędzoną flądrę przywiezioną przez ojca z Kołobrzegu – tak bardzo brakuje mi ryb, a flądra, niby niepozorna, okazała się wyśmienita. Możecie zastąpić ją wędzonym pstrągiem.

3 wędzone flądry lub 2 pstrągi, 1 duża cukinia pokrojona w plasterki, 2 duże szalotki grubo posiekane (lub 1 czerwona cebula), 5-6 młodych ziemniaczków ugotowanych i pokrojonych “na kęs”, garść lub 2 kiełków rzodkiewki, niecałe 1 opakowanie śmietany 18% (lub 12%) ok 150 gr., 3 ugotowane na parze i pokrojone w małe kawałki buraki, 1/2 szklanki zielonego groszku – mrożonego ugotowanego na parze  ew. konserwowego drobnego np. Bonduelle, grubo zmielony czarny pieprz, sól do smaku,  połówka cytryny do wyciśnięcia soku

1. Cukinię grillujemy, układamy na dużym talerzu.

2. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaczki, buraki, groszek, cebulę, mięso z ryb, szalotki, śmietanę.

3. Doprawiamy solą, pieprzem, ozdabiamy kiełkami, wyciskamy na wierzch sok z cytryny.20140726_170232

CIASTO z OWOCAMI z tego przepisuDSCN1314

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s