kurki są takie pyszne

Mam słabość do risotto. Sama nie wiem czemu – może to ser, wino i masło? Jadam małe porcje, i zazwyczaj nakładam sobie łyżkę risotto i posypuję dodatkowym parmezanem, obowiązkowo dla równowagi potrzebny jest hojny kieliszek schłodzonego białego wina. Mam wrażenie że to taki prawdziwy posiłek – taki ciężko-lekki. Sycący, ale nie zbyt obfity, niesamowicie smaczny i aromatyczny.

Może uwielbiam też to, że zazwyczaj risotto robię na szybko kiedy wpada moja siostra, a potem Gery – jej chłopak, siadamy przy stole gadamy, śmiejemy się, a potem bardzo im smakuje. I to jest fantastyczne bo kocham karmić najbliższych.

Świetne jest, że risotto można zrobić z dowolnymi dodatkami i nigdy nie kończą nam się pomysły. To z kurkami to banał, ale jeszcze nie ma go na blogu a smakuje super. także tego. smacznego :*

DSCN1186

150 gr ryżu do risotto, 0,7 litra   bulionu warzywnego/wołowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 3 szalotki i 2 duże ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 30-40 gr. startego parmezanu pieprz i sól do smaku, garść posiekanej natki pietruszki plus trochę do ozdoby, 2 szklanki kurek

1. Przygotowujemy bulion i odstawiamy – kiedy będziemy wlewać go do ryżu ma być gorący.

2. Na maśle z oliwą szklimy cebulkę z czosnkiem i posiekaną natką. Dosypujemy ryż. Chwilę podsmażamy

3. Do ryżu wlewamy wino, odparowujemy, dolewamy partiami bulion.

4. Kiedy ryż będzie al dente zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy ze startym parmezanem i odstawiamy pod przykryciem.

5. Kiedy ryż dochodzi w garnku, kurki podsmażamy na maśle z odrobiną soli i pieprzu. ok 10 minut.

DSCN1185

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s