gazpacho z ginem, bakłażanem i surową szynką

 

Obrazek

Jak każdy eksperyment kulinarny także ten wykonany został na żywym organizmie TL.a. Z sukcesem. Uważam tę wersję gazpacho za starter idealny – pobudza apetyt i zachęca do dalszego smakowania – jest lekki, wytrawny, pikantny… Doskonała zachęta na więcej. A do tego prościutki w wykonaniu. Kolejna świetnie się prezentująca kreacja Laduree. Bardzo polecam.

na 6 porcji:

10 gr bakłażana, 3 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy ev, sól i pieprz, 12 gr podprażonych na suchej patelni pestek dyni, 330 gr pomidorów ( w desperacji możecie użyć tych z puszki), 60 ml ginu, 120 ml wody gazowanej, kilka kropel Tabasco, 90 gr surowej szynki, 100 gr drobno posiekanej czerwonej papryki, 100 gr drobno posiekanego ogórka

 

1. Bakłażany przetnij na pół, skrop oliwą, ułóż na blasze do pieczenia razem z czosnkami.

2. Upiecz bakłażany i czosnek (ok 30 minut w 190 st). Wydrąż miąższ, wyciśnij czosnek, dopraw solą i pieprze i zmiksuj. Odstaw.

3. Zmiksuj obrane ze skórki pomidory z ginem, wodą gazowaną i Tabasco, dodaj sól i pieprz.Odstaw.

4. Potnij szynkę na wąskie paseczki.

5. Podawaj jak na zdjęciach.

Obrazek

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s