brownie na szybko – najlepsze na święta!

Drodzy, nic tak błędnego jak szykować ekstrawypieki na Wielkanoc – odkąd TL wygłosił tyradę na temat mojego przebywania w garach złudzenia mnie opuściły – jak chcecie olśnić  – mężczyzna niech nie gotuje na randkę tylko zamówi coś ekstra, kobieta niech gotuje prosto: mięso i czekolada.

A już na  święta to tym bardziej. Nawet zapalone kury domowe niech się powstrzymają, ja wiem, że kusi, ja rozumiem. Ale to Wam nic dobrego nie przyniesie. Jeśli macie dzieci to wiedzcie, że dzieci są jak mężczyźni  (mężczyźni jak dzieci zresztą też) i pokochają brownie, a na obiad niech dostaną pomidorówkę – też smaczna  a jaka zdrowa!

Życzę Wam wszystkiego co najlepsze, według Waszych osobistych kryteriów dobra ;*

Brownie jest miękkie, wilgotne, można je posypać posiekanymi pistacjami lub wkleić w nie orzechy pecan i będzie mega.

Brownie de chocolate*

sKŁAD:

150g mąki, 200g drobnego cukru, 150g masła, 1 tabliczka – 100 gr – mlecznej czekolady, 1 tabliczka – 100 gr – gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka enecji waniliowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, ok 10 krówek lub cukierków toffi – posiekanych

aKCJA:

1.Formę o powierzchni ok 480 cm2  wykładam papierem do pieczenia.

2.Do miski wsypuję mąką, kakao i proszek do pieczenia.

3.Połamaną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem aż powstanie jednolita, gładka, półpłynna masa.

4.Rozgrzewam piekarnik do 180 st.

5.Jajka ubijam dodając stopniowo cukier i esencję waniliową. Najlepsza masa jest puszysta ale nie bardzo mocno zbita.

6.Dodaję czekoladę do ubitych jajek, łączę miksując.

7.Do powstałej masy dodaję mąką z kakao i proszkiem, łączę wszystkie składniki.

8.Wylewam brownie na formę, posypuję  krówkami i piękę ok 25 minut.

Obrazek

*przepis stąd: http://www.panelaterapia.com/2012/06/brownie-de-chocolate.html

 

 

 

Leave a comment