białostockie śniadanie/ breakfast from Białystok

Wschodnie klimaty – żytnie kromki na zakwasie, ser biały od gospodyni, miód gryczany. Na co dzień nie przepadam za siermiężnym jedzeniem, ale czasami muszę przygotować coś dla TL’a albo po prostu łapię na chwilę inne smaki.

kromka1

 

żytnie chlebki*

15 gr drożdży, 5 łyżek zakwasu żytniego  – jak najsilniejszego, 50 gr masła, 500 ml zsiadłego mleka lub kefiru, 2 łyżeczki soli, 100 ml melasy, 600 ml mąki żytniej razowej, 800 ml mąki żytniej chlebowej (typ 720)

1. Podgrzej mleko z roztopionym masłem do 37 st C.

2. Dodaj drożdże, sól, melasę.

3. Połącz mieszaninę z mąkami i zakwasem. Wyrób ciasto.Odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 30 minut.

4. Podziel ciasto na 10 chlebków i odstaw na kolejne 30 minut.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st C aż do zrumienienia, ok 15 – 20 minut.

 * inspirowane przepisem zamieszczonym w magazynie Food&Friends listopad 2012-styczeń 2013

kromka 2 kromki 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s