sacrum profanum: burger alla Rossini

W tym daniu wszystko jest nie tak, wszystko “oszukane” a smak obłędny! Takie cuda tylko z Tico ;>

DSCN0590

400 gr dobrej jakości grubo zmielonego mięsa wołowego (np. z antrykotu), 3 łyżki drobno zmielonych ugotowanych wcześniej suszonych grzybów leśnych, pół małej czerwonej cebuli, 4 plasterki fałszywego foie gras*, oliwa truflowa, pół szklanki Madery lub Marsali, ew. Porto, kilka łyżek masła grubo zmielony pieprz, sól

1. Przygotuj pastę “truflową” – na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy truflowej, wrzuć posiekaną drobno cebulkę, kiedy się zeszkli dodaj grzyby i sporo pieprzu. Duś na małym ogniu kilka minut.

2. Dopraw wołowinę pieprzem i solą, podziel na 4 100-gramowe porcje, uformuj burgery.

3. Rozgrzej na żeliwnej patelni odrobinę oliwy truflowej, ułóż burgery i smaż na dużym ogniu aż spodnia część będzie lekko zrumieniona.

4. Przewróć burgery na drugą stronę, dodaj masło, wlej Marsalę. Na małym ogniu odparuj płyn. Przykryj patelnię i odstaw.

5. Na każdym burgerze ułóż plasterek fałszywego foie gras i odrobinę pasty “truflowej”.

Podawaj na posiekanej kruchej sałacie w towarzystwie mocnego wytrawnego czerwonego wina.

DSCN0580

DSCN0586

This dish is all wrong, all ” tricked ” but the taste is insane ! “Such a miracle only with Tico ; >

400 gr good quality coarsely ground beef (such as entrecote ) , 3 tablespoons finely ground (previously cooked) dried forest mushrooms , half of a small red onion , 4 slices of false foie gras * , truffle oil , half of a glass of Madeira or Marsala, or Port, a few tablespoons of butter, coarsely ground pepper , salt

1 Prepare ” truffle “paste – on a small saucepan heat 2 tablespoons of truffle oil , toss finely chopped onion , when it turns soft and delicate add mushrooms and quite a lot of pepper. Simmer on low heat for a few minutes.

2 Season the beef with salt and pepper , divide into 4 100-gram portions, shape into burgers .

3 Heat a cast iron frying pan with a little of truffle oil , place the burgers and cook over high heat until the underside is lightly browned.

4 Flip the burgers on the other side , add the butter, pour the Marsala . On low heat evaporate the liquid . Cover the pan and set aside .

5 On every burger place the slice of false foie gras and a bit of  ” truffle ” paste .

Serve on chopped crisp lettuce,  accompanied by strong dry red wine.

* z tego przepisu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/falszywe-foie-gras-1646/

* recipe from here: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/falszywe-foie-gras-1646/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s