Ladurée – Napoleonka z kozim twarożkiem i zielonymi warzywami

500 gr ciasta francuskiego dobrej jakości (użyłam ciasta od Bliklego), 250 gr mrożonego groszku, 250 gr mrożonej fasolki
250 gr twarożku koziego, pęczek szczypiorku, pieprz biały lub czarny, szczypta soli

Płat ciasta francuskiego rozmrażamy, lekko wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą warstwą papieru lub folii aluminiowej przykrywamy płat ciasta aby się nie podniosło. Pieczemy w 190 st ok 40 minut – generalnie chodzi o to, żeby ciasto się zrumieniło lekko z obu stron. Po 10-15 minutach należy zdjąć górną warstwę papieru/ folii.

W tym czasie groszek i fasolkę gotujemy na parze z odrobina soli tylko do momentu aż będzie ugotowany, niewiele bardziej niż al dente. Warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Ostudzone warzywa siekamy grubo i łączymy z twarożkiem, posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i ew. solą do smaku. Część groszku, fasolki i szczypiorki zostawiamy do dekoracji.

Ostudzone płaty ciasta francuskiego kroimy na równe prostokąty – powinno wyjść ok 10 napoleonek.

Twarożkiem z warzywami przekładamy płaty ciasta. Ozdabiamy zielonym.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s