patent na szybkie słodkie ciasto podstawowe Gordona Ramsaya


Błyskawiczna tarta z bananami*

25 gr masła w temp. pokojowej
90 gr cukru pudru 
1 jajo 
250 gr mąki 

ok 3 bananów
2-3 łyżki brązowego cukru
kilka łyżeczek cynamonu – według uznania

prawdziwa, niezbyt słodka bita śmietana do podania

Masło ubijamy z cukrem w robocie kuchennym, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schładzamy 10 minut w lodówce. Wałkujemy i wykładamy do formy.
Banany kroimy w talarki o grubości 1 cm. Możemy też pokroić je wzdłuż – w tym wydaniu wyglądają jeszcze lepiej.Posypujemy równomiernie cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st ok 40 minut: 20 minut w górnej i 20 w dolnej części piekarnika.

* przepis na podstawowe słodkie ciasto z książki Gordona Ramsaya Ultimate cookery course



Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s