hummus

Jakoś generalnie nie jestem na czasie, hummus był modny wieki temu, ale wtedy nie dałam się porwać.
Aż do spróbowania wersji z pieczoną czerwoną papryką – absolutnie mnie zachwycił!
Podaję wersję podstawową  – błyskawiczną i paprykową. Możecie poeeksperymentować też ze świeżą bazylią.

 

Hummus

1 puszka cieciorki
1/4 szklanki soku z cytryny
2 duże łyżki past sezamowej(tahiny)
1 mały ząbek czosnku, zgnieciony
2 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do podania
1/2-1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonej papryki ostrej
kilka łyżek przegotowanej zimnej wody – do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Blenderem z końcówką trzepaczki ubijamy sok z cytryny z pastą sezamową.
Dodajemy oliwę i przyprawy – miksujemy.
Dodajemy cieciorkę – osączoną i przepłukaną i czosnek.
Miksujemy na gładką masę. Dodajemy tyle wody ile potrzeba do idealnej konsystencji.

wersja z paprykowa

Czerwoną paprykę kroimy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 45 minut.
Gorącą paprykę wkładamy do woreczka na mrożonki i zostawiamy do wystygnięcia.
Obieramy ze skóry.
Dodajemy do hummusu  – miksujemy na gładko.

* Warto od razu upiec więcej papryki – do hummusu zużyjemy ok. połówki, resztę proponuję wykorzystać do przygotowania boskiej pasty z tuńczykiem:

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159682434/pasta+z+pieczonej+papryki+i+tu%C5%84czyka/p

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s