Gravlax wg Jamiego

Marynowany łosoś – smakowity, efektowny  – prosty w przygotowaniu.

sKŁAD:
ok 300 gr kawałek surowego, świeżego łososia ze skórą
brązowy cukier
gruboziarnista sól
1 burak
kawałek świeżego chrzanu
pęczek kopru
Schnapps do skropienia (można zastąpić wódką z odrobiną soku z cytryny lub limonki)
aKCJA:

Łososia należy pozbawić ości pęsetą.
Ułożyć w naczyniu ceramicznym skórą do spodu.
Na wierzch posypać solą, cukrem – tak aby cała powierzchnia ryby była pokryta ich cienką warstwą.
Następnie zetrzeć na cienkich oczkach tarki chrzan – już nie tak ortodoksyjnie równomiernie – nie chcemy, żeby łosoś był zbyt chrzanowy.
Pokrywamy powierzchnię ryby warstwą startego buraka i posiekanego kopru.
Teraz skrapiamy Schnappsem lub wódką z cytryną.
Owijamy naczynie szczelnie folią spożywczą, obciążamy łososia równomiernie – np. kamieniem, kilkoma talerzami, nie musi się maksymalnie udusić, ale musi być przygnieciony. 

Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Przed podaniem usuwamy wszystkie dodatki a rybę podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.

Gravadlax krok po kroku od Jamiego Olivera tu:
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s