masa marcepanowa


Przepis na domową masę marcepanową:

1 szklanka cukru
2 łyżki golden syrup
150 ml wody
280 gr zmielonych na mąkę płatków migdałowych
220 gr cukru pudru
kilka kropel wody różanej (opcjonalnie)
2-3 łyżki amaretto (zależnie od uzyskanej konsystencji)

Mielone migdały łączymy z cukrem pudrem. 
W rondelku podgrzewamy cukier, wodę, golden syrup – aż powstanie dość gęsty syrop cukrowy.
Do lekko ostudzonego syropu wsypujemy migdały z pudrem, dodajemy wodę różaną i amaretto.
Miksujemy całość na jednolitą, plastyczną masę.

Bardzo polecam!

Przepis znalazłam tu i odpowiednio zmodyfikowałam:

Advertisements

One thought on “masa marcepanowa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s