Sushi Maki dla początkujących

Sushi to danie w punkt: pyszne, lekkie, zdrowe, proste w przygotowaniu (o ile nie celujemy w mistrzostwo świata).

Składniki potrzebne do przygotowania maków:

 – nori (prasowane algi)
 – ryż do sushi
 – sos sojowy
 – ocet ryżowy
 – cukier brązowy
 – pasta wasabi
 – marynowany imbir
 – ryba: wędzony lub pieczony łosoś, surowe: łosoś, tuńczyk, lub gotowe mrożone zestawy ryb do sushi
    krewetki (gotowane lub smażone); ew. paluszki surimi
 – dodatki: serek śmietankowy typu Philadelfia, ogórek, kawior, awokado, papryka, ziarna sezamu i inne.

Do przygotowania sushi przyda się mata bambusowa, ale bez niej też sobie poradzicie.
Wszystkie produkty dostępne są w supermarketach na działach z żywnością orientalną (zagraniczną).
W świeże ryby i gotowe zestawy do sushi zaopatruję się w Kuchniach Świata. Wiem, że powiedzą mi szczerze czy ryba jest wystarczająco świeża, aby jeść ją na surowo.

Jak przygotować rolki możecie zobaczyć na filmiku przygotowanym przez DeCare:

Kiedy nabierzecie wprawy w przygotowaniu podstawowej wersji możecie sięgnąć po wyższy stopień wtajemniczenia. Wirtuozi sushi tworzą najprawdziwsze dzieła sztuki, inspirujące, piękne i smakowite. Warto zajrzeć tu: http://sushiekspert.blogspot.com/2009/09/porady-jak-zrobic-sushi-doskonae.html.






Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s