ośmiornica najprościej

Inspirowałam się tym przepisem z Kwestii Smaku :
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/osmiornica/osmiornica_duszona_w_winie_pomidorach/przepis.html
jednak maksymalnie go uprościłam.

Użyłam mrożonej, oczyszczonej, ponad półkilogramowej ośmiornicy. Konsystencja wyszła perfekcyjna – miękkie, jędrne mięso – rewelacja. Wygotowało się tez sporo sosu, który użyję do spaghetti.
Moja sztuka była ostro zmrożona, więc nie trzeba było jej dodatkowo “kruszyć”, innymi metodami zmiękczania jest obijanie tłuczkiem albo blanszowanie (4-5 krotnie zanurzamy ośmiornicę we wrzątku i przekładamy po kilku sekundach do zimnej wody).

SKŁADNIKI:

1 ośmiornica, rozmrożona, skruszona i pokrojona na duże kawałki (ok 5-6)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
pieprz i sól (z sola ostrożnie!)
kilka pomidorków koktajlowych

Poszatkowaną cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę, gdy się zeszklą obsmażamy też ośmiornicę. Przekładam do garnka, dolewamy wino, wrzucamy pomidory, przyprawiamy – dusimy do miękkości.
Można dorzucić czarne oliwki.

Advertisements

4 thoughts on “ośmiornica najprościej

  1. Anonymous says:

    Ja potwora kupuję mrożonego, po rozmrożeniu oczyszczam, usuwam "dziób" i gotuję . Gotuję na malutkim płomyczku bez wody bo sam głowonóg zawiera sporo wody, do garczka wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, przykrywam pokrywką i od czasu do czasu sprawdzam czy już się ugotował. Po ugotowaniu studzę wystawiając np. na balkon tak jak w zimie. Dzień wcześniej przygotowuję marynatę ze świeżych listków oregano , ząbka czosnku wyciśniętego w prasce, soku z jednej cytryny i około szklanki oliwki z oliwek. Marynatę można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ostudzonego potwora kroję na kawałki ale nie oczyszczam z powstałej galaretki, wrzucam do miski i zalewam marynatką z oregano. Podaję dopiero na drugi dzień bo ośmiorniczka przesiąka zapachem oregano i czosnkiem i moim zdaniem jest lepsza. Wiele tego nie wychodzi bo potwór się nieco kurczy, ale smakuje wyśmienicie! Polecam i życzę smacznego! Wesołych świąt!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s