maślane ciastka

 Ciasteczka inkrustowane białą czekoladą*
300 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
250 gr miękkiego masła
220 gr brązowego cukru (najlepiej drobnego)
duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
200-250 gr dobrej białej czekolady (lub ciemnej, lub posiekanych orzechów)
I naczynie – mąką, soda, sól
II – masło utarte z cukrem, na możliwie jednolitą, kremową masę, później jajko, esencja waniliowa.
Łączymy w dużej misce składniki z I i II. Dodajemy posiekaną czekoladę. Masa wyjdzie maślana i lepka. Można dodać, według uznania więcej mąki. Tutaj wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy chcecie ociągnąć. Ciasteczka z przepisu podstawowego są obłędnie słodkie i maślane. Nie wolno się przerażać, że na początku po upieczeniu są miękkie – zastygną i będą chrupiące. Słowo.
Gotową masę warto schłodzić w lodówce, a można też uformować walec, z uprzednio owiniętego folią spożywczą ciasta (tak jak przy formowaniu masła aromatycznego) i go zamrozić – po odwinięciu bez trudu pokroicie walec w równe krążki gotowe do położenia na wyłożonej papierem blaszce. Ewentualnie można rozpłaszczać lekko kulki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok 15 minut.
Dla niektórych tyle masła i cukru to za dużo – można tedy odjąć cukier i dosypać mąkę.Ciasteczka z większą ilością mąki mogą wymagać dłuższego podpieczenia, ale tu tez wszystko zależy od piekarnika.

*przepis z książki Ciasteczka, wyd. McRae

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s