delikatny bulion rybny na białym winie, z pieczonym łososiem i grzybami Mung

 Szybkie, zdrowe, smaczne – ostatnio moja ulubiona kategoria. 


Bulion z łososia
1 głowa i ogon
ew. kręgosłup z filetowania
ok litr-1,5 wody
świeży koper, natka
vegeta
sól
pieprz ziarnisty
czosnek 1-2 ząbki
pieprz cayenne – szczypta
4 grzyby Mung
lane kluski: z jednego jajka i 40 gr mąki, z odrobiną soli ucieramy rzadkie ciasto, które lejemy przez cienki lejek lub “z łyżki”  na gotującą się zupę
pieprz czarny zmielony – dużo
wytrawne białe wino  – ok, pół szklanki

aKCJA: do zimnej wody wrzucamy wszystkie składniki. Pieprz mielony czarny, cayenne i vegetę po ok 15 minutach. Wino po 30 minutach. Lane kluski na ugotowany bulion.

Pieczony łosoś – 1 grube dzwonko, doprawione solą, pieprzem cytrynowym i czarnym
upieczone w piecu lub usmażone na odrobinie masła ( lepiej będzie się komponowało z bulionem jeśli będzie mocno wypieczone/ wysmażone/)


aKCJA: do gorącego bulionu wkładamy pieczone mięso z łososia bez ości. Podajemy z cząstką cytryny i zielonym lub białym winem.



Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s