no drama queen, prosty paj rabarbarowy z cukierni Petissan

Zawsze świruję przed pieczeniem na proszony obiad. Nawet u Mamy!
Ale teraz mam masę realnej pracy i zaczynam sięgać po proste przepisy. Najważniejsze to mieć dobrej jakości składniki, szczególnie te, które najmniej obrabiamy lub/i są najbardziej wyczuwalne – tutaj masło i rabarbar.

Paj rabarbarowy
/ przepis zmodyfikowany z Food & Friends, nr czerwiec-sierpień 2012/
ciasto:
80 gr masła,
100 gr cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr maki pszennej
1 żółtko
nadzienie:
500 gr rabarbaru w kawałkach
100 gr cukru/ w tym 1 op. waniliowego/
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
akcja:
Zagnieć kruszonkę z ciasta. Wyłóż 2/3 formę, 1/3 zostaw na wierzch.Nastaw piekarnik na temp. 170 st. Podpiekaj spód ok 10 minut Na ciasto wyłóż nadzienie, posyp pozostałą kruszonką. Piecz ok 25 minut.*

* w oryginalnym przepisie bez podpiekania spodu, w 150 st, 30 minut

Advertisements

2 thoughts on “no drama queen, prosty paj rabarbarowy z cukierni Petissan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s