sałatka do dań z grilla

 Taka prosta, kolorowa, świeża i soczysta – idealnie równoważy smak i strukturę dań z grilla.
Jak w każdej prostej potrawie, w której składników nie poddajemy obróbce termicznej – ich jakość jest bardzo bardzo ważna, a więc pomidory dojrzałe i mięsiste, owoce dojrzałe…dobra oliwa w dressingu :)

sKŁAD:
liście z połowy dużej sałaty rzymskiej/ew. mix lodowa i masłowa/
1 duży pomidor
1/2 pomarańczy
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2-2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
1 świeży ogórek
 garść pistacji
vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
aKCJA: 
Sałatę szatkujemy na grubo. Pomidora kroimy w kostkę. Pomarańczę dzielimy na cząstki i kroimy w kawałki. Cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Ogórek ścinamy na pasy obieraczką do warzyw. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Tuż przed podaniem dodajemy winegret / ilość według uznania/ i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Sałatka niby banalna ale orzechy w połączeniu z dressingiem dają bardzo fajny smak.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s