mój najlepszy chleb z chrupiącą skórką

Postanowiłam trochę podrasować sprawdzony przepis z Pracowni Wypieków i efekt był totalny :) 
Przepis podaję za Liską z moimi zmianami. Przede wszystkim dałam prawie 3 razy więcej zakwasu! 
Chleb pszenno-żytni v. podkręcona
/ keksówka 22×9/
Zaczyn:
180 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
150 g wody
25 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

115 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
200 g wody
1,5 łyżeczki soli+ 2/3 łyżeczki Vegety + 2- 3 łyżki sezamu

Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.14 godzin.

Następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ( będzie klejące ale nie za bardzo, można podsypać troszkę mąką żytnią)

Zostawiamy pod przykryciem na ok.45 minut.

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i otrębami żytnimi.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką żytnią chleobową. Pieczemy 15 minut w 230 st. i w 220 jeszcze ok 40 minut. 

Po upieczeniu OD RAZU wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. 

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “mój najlepszy chleb z chrupiącą skórką

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s