biscotti di Prato /cantucci – ni/ i mój najlepszy prezent ever – Culinaria Italia!

Cudowna książka, z któej pochodzi ten przepis to CULINARIA Italia. Dostałam ją na Gwiazdkę jeszcze w liceum i wtedy był to prezent z okazji mojego zanurzenia w italianistyce,teraz – to fantastyczna kopalnia wiedzy o kuchni, a wtedy jeszcze nikt nie sądził, że będę tak oczarowana magia sztuki kulinarnej :)
CULINARIA Italia przedstawia włoską kuchnię, tradycję i styl przygotowania potraw region po regionie. Przy okazji pojawiają się przepisy na najważniejsze dania. Sa tu i przystawki, pizze, makarony, wyborne mięsa, słodycze o arabskiej proweniencji oraz niepowtarzalny ser Casmarzu z Sardynii, w który gnieżdżą się robaki….i to dla smaku!

Książka jest wyprawa po Włoszech, pełna imponujących zdjęć i i przydatnych wskazówek, informacji dotyczących produkcji i specyfiki produktów regionalnych. Znajdziecie też w niej sporo kulinarnego słownictwa, “rozkładówkę” z rodzajami makaranu – moja ulubiona strona, nadal niektórych nie rozróżniam ;)

Jednak przepisy często nie mają sprecyzowanych proporcji, więc gotowanie z CULINARIA Italia nie jest dla leniwych. Trzeba mieć trochę wprawy, albo poszukać analogicznych przepisów w Internecie. 
Ale naprawdę warto, bo książka napisana jest rzetelnie i jest po prostu mega soczysta  – jak ten pomidor na okładce!


Biscotti di Prato
150 gr migdałów w skórce
250 gr mąki pszennej
100 gr cukru
2 jaja
szczypta soli
 4 łyżki cukru waniliowego
25 gr. miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
odrobina skórki cytrynowej, anyż / opcjonalnie/
1 żółtko do posmarowania wałków ciasta
 Mąką, jaja, cukier, sól, cukier waniliowy, sól, /anyż, skórkę/, masło zagniatamy na jednolite ciasto.
Migdały prażymy na blasze piekarnika ok 15 minut, pilnując, żeby się nie spaliły.
Piekarnik nagrzewamy na 180 st.
Kiedy migdały ostygną, wgniatamy je w ciasto.
Formujemy długie wałki grube na ok. 2 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem
Układamy wałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 10 minut.
Wyjmujemy, studzimy chwilę, że się nie poparzyć przy krojeniu i kroimy wałki na plastry ok 1cm. Kładziemy na płasko na blasze / blachach/ i suszymy w 180 st, aż będą twarde i rumiane. ( ok 30 minut – po 15 minut z jednej strony).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s