pstrąg pieczony z czosnkiem

Najprostsza i jak dotąd moja ulubiona wersją pstrąga.

sKŁAD:
2 całe średniej wielkości  świeże pstrągi
5-10 ząbków czosnku
gałązki świeżego koperku
4 plasterki cytryny
kawałek masła do wysmarowania blachy
pieprz i sól
aKCJA:
Blachę wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem.
Pstrągi opłukać, nasolić i odstawić na 30 minut do lodówki. Jeśli Wam się spieszy pomińcie lodówkę.
Posypać pieprzem z każdej strony i w środku.
Do brzucha ryby włożyć po 2 gałązki świeżego kopru i po plasterku cytryny.
Ułożyć na blasze. Wyłożyć ząbki czosnku obok ryb. Piec ok 60 minut w temp ok. 180 st.
Rybę można podać z pieczywem, na którym rozsmarowujemy wyciśnięty z łupinek upieczony czosnek.
Pycha i zdrowo!

Advertisements

2 thoughts on “pstrąg pieczony z czosnkiem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s