słodkie i fit!

Bułeczki pełnoziarniste na miodzie lipowym


skład:
zestaw 1:
40 gr otrąb żytnich
 300 gr mąki pszennej typ 650 (ew. 500)
garść rodzynek królewskich
2 garście płatków owsianych
1,5 garści ziaren słonecznika
2 czubate łyżki sezamu
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu lipowego (ten jest b. słodki, może być oczywiście inny płynny miód)
2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)
180 gr ciepłej wody
zestaw 2:

17 gr świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru 
2 łyżki ciepłej wody

Zestaw 2 po zmieszaniu składników odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.
Zestaw 1
– dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
-dodajemy zaczyn drożdżowy.
-dodajemy resztę składniku z zestawu 1: miód, olej, wodę
Wyrabiamy ciasto (będzie dość zwarte i gładkie, wyrabia się szybko).

Odstawiamy w ciepłym miejscu (ja na kaloryferze) na 1 h, formujemy małe bułeczki i odstawiamy na jeszcze 45 minut. 


Pieczemy na kratce na papierze do pieczenia w 220 st przez ok 25 minut (zależnie od zrumienienia stron, możemy włączć i wyłączać górne lub dolne grzanie, bułeczkom nic nie będzie). Żeby skórka była chrupiąca na blasze pod bułeczkami kładziemy kilka kostek lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody (ważna jest powstająca para).*

Koniecznie przed podaniem ostudźcie bułeczki! 
Pycha same, posmarowane masłem lub jak u mnie do kawy z karmelowym gęstym sosem.

* ten patent poznałam u Liski w Pracowni Wypieków i to naprawdę super działa.

Advertisements

7 thoughts on “słodkie i fit!

  1. madame.Tico says:

    właśnie na szybko zmontowałam druga porcję, tym razem bez sezamu, z 190 gr wody – są bardziej puszyste, lżjesze. A jeśli lubicie miodowe klimaty to polecam dać 3 czubate łychy miodu :]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s