jak zrobić dobrą pizzę w warunkach spartańskich

Najważniejsze jest ciasto, na które przepis znajdziecie tu:

http://mmeticonderoga.blogspot.com/2012/01/pasta-per-pizza.html

Tym razem  część ciasta odstawiłam do lodówki gdzie przez noc, ku mojemu zaskoczeniu, jeszcze podwoiło swoją objętość!
Ciasto rozciągamy na blasze rękoma a nie wałkiem ( ewentualnie możecie zaopatrzyć się w specjalnych wałek do pizzy). 
Piekarnik nastawimy na maksymalną temperaturę ( ta w piecach profesjonalnych to 300-400 st.)
Pizza nie może być w piekarniku zbyt długo, dlatego warto użyć jak najcieńszej “podkładki” – mój piekarnik jest słabiutki, dlatego uformowaną pizzę piekłam na samym tylko papierze i kratce.

Dziś pizza na cieście z ziołami prowansalskimi (dodatek ziół do ciasta uważam za całkiem udany pomysł) czymś tam rukolą serami – Taleggio i twarogiem.

 
Advertisements

6 thoughts on “jak zrobić dobrą pizzę w warunkach spartańskich

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s