ciasteczka, cookies, czysta frajda

Przepis na ciasteczka znalazłam u Liski White Plate, oryginalnie jest Nigelli.
Zamiast mąki pszennej zwykłej użyłam krupczatki i ciasto było bardzo miękkie, więc wyrywałam kawałki i formowałam na kciuku – jak włoski makaron orecchiette..

Piekłam  z kroplą konfitury pomarańczowej.
Ciasteczka nie są bardzo słodkie ani bardzo maślane, są leciutkie i fajne. Niezobowiązujący flirt.


Kruche ciasteczka (przepis z bloga http://whiteplate.blogspot.com/2007/11/pieczenie-kruchych-ciasteczek.html  – wersja uproszczona)

175 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wszystkie składniki zmiksować na gładko, schłodzić ciasto w lodówce przez ok 0,5 h, wykroić (ulepić) ciastka i piec do zrumienienia. 

Advertisements

3 thoughts on “ciasteczka, cookies, czysta frajda

  1. madame.Tico says:

    Naprawdę gorąco polecam. To przepis z serii tych, które zawsze wychodzą i można eksperymentować z dodatkami, zapachami, jak widać nawet z mąką ;) Dzięki za wizytę i pozdrawiam!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s