pasta per la pizza davvero squisita!

Są takie dania, które smakują najlepiej tam gdzie ich miejsce, i do tych należy “prawdziwa włoska pizza”.
Pizza na grubym spodzie, albo lepiej, na puszystym cieście z  boczkami wypełnionymi ciągnącą goudą, to jakiś karkołomny pomysł ale niestety coraz bardziej popularny.
Ach, była też pizza z czekoladą. brrr

Poniżej przepis wybrany przeze mnie z tysiąca przewertowanych polskich i włoskich stron, przepis na cienkie, wyśmienite ciasto z chrupiącymi brzegami

składniki:

150 ml wody
250 gr mąki
10 gr drożdży
5gr soli
0,5 płaskiej łyzeczki cukru
1,5 łyzki oliwy
W mące robimy dziurkę, wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, oliwę, resztę wody. Wyrabiamy ciasto – ja jestem leniwcem więc robię to przy pomocy miksera ze specjalnymi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach.
Kiedy składniki się połączą (kilka minut) kulkę ciasta w garnku, przykrytym ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce (np pod kaloryfer lub w pobliżu delikatnie odkręconego palnika) na ok 30 minut.
Ciasto rozciągam na blasze – można podsypać mąką lub naoliwić – wedle uznania. Następnie sos pomidorowy, mozzarella i dowolne dodatki.
Pizza trafia do pieca nagrzanego na 250 st na 10 minut i na następne 10-15 w temp 230.


http://it.wikipedia.org/wiki/Pizza

Advertisements

One thought on “pasta per la pizza davvero squisita!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s