pasztet domowy chudy i pyszny

Bez maszynki do mielenia mięsa, prościutki w wykonaniu, chudy i pyszny!
Kanapka z pasztetem na najlepszym codziennym chlebie jaki jadłam – wiejski od Lubaszki



ok 1kg kurzych ud z podudziami(4sztuki)
1/2 kg surowego boczku
1/2 kg wątróbki kurzej
1 duża cebula
duża garść grzybów suszonych
3 jajka

przyprawy do gotowania mięsa: ziele angielskie i pieprz – po 6, 3 listki laurowe, łyżeczka soli

Grzyby moczymy w zimnej wodzie kilka godzin.
W wywarze i wodzie gotujemy mięso i cebulę z przyprawami aż mięso będzie miękkie  (odchodzi od kości) – ok 90 minut , dorzucamy wątróbkę i gotujemy jeszcze 15 minut.
Mięso (kura bez skórek, boczek cały), cebulę i grzyby po ostudzeniu odcedzamy z wywaru (ale nie odciskamy!) i  szatkujemy w mikserze. Dodajemy żółtka, przyprawy i ubite białka. 
Masę wykładamy do keksówek i pieczemy w 180 st. ok 60 minut.
Pasztet jest idealny.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s