dressing balsamiczny

nie wiem dlaczego we wszystkich przepisach, jakie znalazłam w internecie i, niestety, u Jamiego, proporcja octu balsamicznego do oliwy była 1:3.


Otóż, takie proporcje są dobre dla sosu vinaigrette

3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
 pieprz, sól

Ocet winny jest bardziej kwaśny niż balsamiczny (ten, jeśli dobrej jakości jest słodkawy) a do tego mamy jeszcze łyżkę musztardy!
Dla mnie optymalny stosunek octu balsamicznego do oliwy to 1:1
oczywiście pieprz i sól do smaku.

Doskonały ocet balsamiczny to naprawdę pyszna rzecz!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s