scottish shortbread cookies – maślane ciasteczka



Rozpływające się w ustach, maślane, słodkie, uzależniające.
skład: 
1 łyżka kawy instant (najlepiej espresso)  rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
200 gr masła w temp. pokojowej
 1,75 szklanki mąki pszennej
0,25 szkl. mąki ryżowej
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 0,5 szklanki drobnego brązowego cukru
 100 gr = tabliczka ulubionej czekolady (ale bez płynnego nadzienia)

uwaga: moja szklanka ma 250 ml=130 gr mąki pszennej= 190 gr cukru
akcja:
masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy ekstrakt i kawę, miksujemy, dodajemy mąkę, miksujemy, dodajemy posiekaną czekoladę. 

odstawiamy na 2 godziny do lodówki 

formujemy ciastka, najlepiej o grubości 1 cm.

pieczemy w 190 st. ok 15-20 minut

przepis i zdjecie znalazlam tu:

http://userealbutter.com/2008/09/25/espresso-chocolate-chip-shortbread-cookies-recipe/ 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s